- Μουσείο, Αρχαιολογικό Χίου
- Το ανακαινισμένο μουσείο της Χίου εγκαινιάστηκε το 1999 με μία υποδειγματικά στημένη έκθεση της πλούσιας συλλογής του που χρονικά καλύπτει όλες τις φάσεις κατοίκησης του νησιού από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τα πρωτοχριστιανικά χρόνια.
Στην πρώτη αίθουσα του μουσείου, που είναι αφιερωμένη στην προϊστορική εποχή, εκτίθενται αγγεία και άλλα αντικείμενα από τις θέσεις Άγιο Γάλα και Εμπορειό, που δίνουν πλήθος πληροφοριών για τον πολιτισμό του βορειοανατολικού Αιγαίου και τις στενές σχέσεις του με την απέναντι Τρωάδα. Η δεύτερη μεγάλη αίθουσα περιέχει ευρήματα όπως γλυπτά, αγγεία και ειδώλια της αρχαϊκής εποχής, στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος των Χίων και αρχαίων καλλιτεχνών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα δύο μαρμάρινα τμήματα από αγάλματα Κορών του 6ου αι. π.Χ., που είναι χαρακτηριστικά της τοπικής σχολής.
Στον δεύτερο όροφο του μουσείου, ανάμεσα στον μεγάλο αριθμό ειδών μικροτεχνίας (πήλινα αγγεία, κοσμήματα, χάλκινα αντικείμενα, νομίσματα και γυάλινα αγγεία) που προέρχονται από τοπικά εργαστήρια, ξεχωρίζουν οι περίφημες Χιακές κύλικες της αρχαϊκής εποχής, οι οποίες ήταν δημοφιλείς σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, όπως αποδεικνύεται από την ανακάλυψή τους σε πόλεις του Εύξεινου Πόντου, της Χαλκιδικής και της Αιγύπτου. Σημαντική είναι, επίσης, η συλλογή του μουσείου από γλυπτά της ρωμαϊκής εποχής που αποτελείται από εικονιστικά πορτρέτα και αγάλματα, επιγραφές με νόμους και ψηφίσματα καθώς και αναθήματα. Στην ίδια αίθουσα με τα γλυπτά εκτίθενται και ευρήματα που σχετίζονται με το γνωστό για την ποιότητά του χιώτικο κόκκινο κρασί, όπως αμφορείς μεταφοράς του και μετρητών υγρών (σηκώματα). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αρχιτεκτονικά μέλη από της ναούς του Φαναιού Απόλλωνα και του ιερού του Λιμανιού στο Εμπορειό που θεωρούνται άριστα δείγματα της ιωνικής αρχιτεκτονικής και εκτίθενται στην ξεχωριστή αίθουσα της οποίας οι τοίχοι έχουν βαφτεί με σκούρο γαλάζιο χρώμα που θυμίζει ουρανό. Από τα υπόλοιπα εκθέματα ξεχωρίζουν η επιγραφή του γενεαλογικού δέντρου του οικιστή του νησιού Οινοπίωνα, μία άλλη επιγραφή του 332 π.Χ. με επιστολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ζητά από της Χιώτες να δείξουν επιείκεια σε έναν προσωπικό του φίλο και, τέλος, τα ευρήματα που σχετίζονται με την αποικία των κατοίκων της Χίου στο δέλτα του Νείλου Ναύκτρατη (περ. 700-580 π.Χ.). Με την εγκαινίαση του μουσείου και μέχρι να δημιουργηθεί το αντίστοιχο μουσείο στα Ψαρά, εγκαινιάστηκε και μία περιοδική έκθεση μεγάλης διάρκειας με ευρήματα από ανασκαφές των μυκηναϊκών τάφων στα Ψαρά.
Προθήκη με κύλικες των αρχαϊκών χρόνων (Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου).
Είσοδος του κτιρίου που στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου.
Dictionary of Greek. 2013.